09-04-08

Leraar vinden

 

Hallo vrienden en nieuwsgierige bloglezers !

Hierbij een deel van een interview met Adyashanti, waarin hij vertelt over zijn eerste contacten met zijn leraar Arvis Justi.

" .... ik werd volkomen in beslag genomen door mijn zoektocht naar verlichting."

Vraag : "en hoe streefde je daarnaar ?"

Adya : "ik vond mijn leraar op mijn twintigste, ongeveer.

.

.

.

.

.

.

.

Vraag : "kun je ons vertellen hoe dat ging ?"

Adya : "ik vond haar naam toen ik een boek las van Ram Dass. Achterin het boek stond een lijst met spirituele centra. In die tijd, vijfentwintig jaar geleden, konden de meeste spirituele centra in het land op een lijst van vijf bladzijden achterin het boek. Nu heb jer er waarschijnlijk boekdelen voor nodig.  Ik was geïnteresseerd in zen en zag dat er een centrum was in Los Gatos - op slechts tien minuten afstand van waar ik woonde - en ik dacht, god,het is niet te geloven dat er iemand zen-onderricht geeft in Los Gatos. (...)

En toen ik naar het adres op de lijst ging, verwachtte ik de een of de andere grote zentempel of iets dergelijks, maar wat ik aantrof was een huis in een wijk, en een bord met "ingang achterom". En bij de zwart glazen schuifdeur werd ik begroet door een oudere dame die zei : "kom verder". Zo heb ik mijn leraar ontmoet.  Ze gaf heel onopvallend les in haar eigen huis.

Vraag : "Hoe wist je dat dit de leraar was voor jou ?"

Adya : Tja, dat is nog zoiets vrieemds aan mijn spirituele leven - ik ben nooit op leraren gericht geweest.  Ik heb op een heel zakelijke manier naar een leraar gezocht, net zoals je naar een goed wiskundeleraar zou zoeken als je wiskunde wilde leren.  Ik was geïnteresseerd in verlichting.  Ik wilde een spirituele leraar omdat zo iemand mij misschien kon helpen vinden wat ik zocht.  Ik was niet op zoek naar iemand om te vereren.  Het kwam nooit in me op dat iemand het voor mij kon opknappen. Dat zocht ik niet.

Ik was een beetje teleurgesteld omdat ik twintig jaar was en romantisch genoeg om te denken aan zen-gewaden en tempels en zo.  En dan is er zo'n dametje in zo'n buurtje. - tien minuten van waar ik was opgegroeid - en je mediteert in haar woonkamer.  Aan de buitenkant is er niet bepaald iets indrukwekkends aan. En toch ging ik er om de een of andere reden steeds weer naartoe. En na verloop van tijd realiseerde ik me dat dit mijn leraar was.".

De commentaren zijn gesloten.