12-04-08

de naam

Hallo vrienden en nieuwsgierige bloglezer, 

 vandaag een stukje uit een interview met het Amerikaanse magazine "The Sun ", over de indisch klinkende naam "Adyashanti". 

tussen haakjes : de naam betekent "primordial peace".  Het nederlandse primordiaal wijst op iets wat oorspronkelijk, grondig, fundamenteel is.

 Vraag : Gaf de naam "Adyashanti" geen aanleiding om te denken dat je een verlicht en heilig man bent ?

Adya : Oh ja, absoluut.  De naam klinkt zelfs een beetje belachelijk "oosters".

Vraag :  de spirituele leraar Ram Dass heeft me ooit verteld dat hij zichzelf terug gewoon Richard Alpert wilde noemen, maar zijn uitgevers lieten dit niet toe, omdat hij anders geen boeken zou verkopen.

 Adya : (lacht)  ik vraag de mensen altijd om me "Adya" te noemen, en de "shanti" weg te laten.

vraag : Heb je er ooit spijt van om die naam gekozen te hebben ?

Adya : nee, want het is een vitaal en wat mysterieus onderdeel van het onderwijs-proces dat ik zelf niet zo goed begrijp. Ik heb er lang een weerstand tegen gehad, maar wanneer ik uiteindelijk ervoor koos om die naam aan te nemen, vertelde ik het letterlijk niemand.  De volgende keer dat ik les gaf, kwam er een hele nieuwe groep mensen bij.  De gemiddelde leeftijd verdubbelde bijna  en hun  spirituele maturiteit was misschien wel driemaal hoger.  Op de één of andere manier wist ik dat het te maken had met het aannemen van deze naam, ook al wist er op dat ogenblik nog niemand iets van. Dat is de reden waarom ik er niet op terug wil komen en het wil veranderen, alhoewel ik toegeef dat het soms een beetje gênant is. (lacht)

.
.
.
.
.

.
.

.

.

vraag : je ziet er niet erg gegêneerd uit. 

Adya : Door de jaren heen heb ik geleerd om er mee te spelen. Die naam is al even grappig  als elke andere naam. Wanneer mensen me leren kennen, zien ze dat ik iets alledaags en informeels over me heb, en dat schept een bepaalde band.  Ze weten dat ze met me kunnen spelen en lachen en dat we elkaar niet zo serieus hoeven te nemen. Dus dat zit wel goed, zelfs met een grote, speciale naam. "

De commentaren zijn gesloten.