13-04-08

Satsang

 

Dag vriend(in) en nieuwsgierige bloglezer !

Adyashanti geeft meestal les onder de vorm van "Satsang", dit is een samenkomst van een aantal geinteresseerden in de indische traditie : "samenkomen in waarheid".

 Meestal begint de leraar met een praatje.  Adya doet dit onvoorbereid en spreekt dan een half uur of 45 minuten, uit de losse pols, op een alerte, indringende en ook wel humoristische manier. Daarna krijgen de deelnemers de kans om vragen te stellen of problemen voor te leggen en het is dan de bedoeling dat iedereen ook leert van de vragen die de anderen stellen.

(dit is geen plaatje van een satsang, maar het past misschien wel)

Toen Adya pas begon les te geven was hij zich er niet van bewust dat hij dit eigenlijk deed vanuit de indische traditie van Satsang. Hij vertelt hierover :

Iemand zei: “Jij geeft satsang.”

En ik vroeg: “Wat is satsang?”

En hij zei: “Nou, wat jij doet.”

En zo ontdekte ik wat satsang is: verbondenheid met de Waarheid. Het is een omschrijving die me wel bevalt, omdat het samenvat wat realisatie en verlichting inhouden.

Het is verbondenheid met de Waarheid - punt.  De waarheid die is.  Die nu is.  Niet de waarheid van je bestaan die er morgen zou kunnen zijn, als je spiritueel eindelijk snapt waar je mee bezig bent, of als je je meditatieve technieken eindelijk beheerst, of als je in diepe slaap je mantra eindeloos kunt opzeggen.’ (Lacht.)

‘Al deze oefeningen kunnen voor sommigen nuttig zijn en voor anderen minder nuttig, maar de Waarheid is dat wat er nu is. Dat wat er altijd is, eeuwig aanwezig. En eeuwig wil zeggen dat ze hier en nu net zo goed aanwezig is als in ieder ander moment. Misschien had je vijf jaar geleden een prachtige spirituele ervaring tijdens het mediteren en is dit moment veel banaler, maar de Waarheid is altijd aanwezig. Even aanwezig tijdens de hoogste spirituele extase als tijdens de meest ellendige depressie. (...)

De commentaren zijn gesloten.