20-04-08

verdeeldheid

 

 Beste lezers,

vandaag een fragmentje uit een interview van met Stephen Bodian.

Stephen is de schrijver van het boek "Mediteren voor dummies" en hij heeft ook meegewerkt aan "Boeddhisme voor dummies".  Hij is een goede vriend en leerling van Adya.

 

.

.

.

.
.

.

.

.

Stephen : "kan je iets meer zeggen over wat je bedoelt met "innerlijke verdeeldheid ?"

Adya : de meeste mensen brengen hun leven door in een constante strijd tussen tegenstelde krachten :

*  wat ze denken te moeten doen, tegenover wat ze aan het doen zijn ;

 * welke gevoel ze over zichzelf hebben, tegenover hoe ze zich voelen ;

*  hebben ze gelijk of ongelijk ?  mogen ze er zijn of zijn ze het niet waard ?

Het afgezonderde zelf is maar een opeenhoping van al deze tegengestelde krachten.  Wanneer dit zelf wegvalt, zal de innerlijke verdeeldheid mee verdwijnen. 

Nu, ik kan niet zeggen dat ik nooit een fout maak, want in deze menselijke wereld wil verlichting niet zeggen dat we dan alles feilloos gaan doen.  Wat er echter wel gebeurt, is dat de persoonlijke motivatie verdwijnt.  

Pas na het ontwaken realiseren we ons, dat haast alles wat we deden een persoonlijke drijfveer had, - van 's morgens opstaan  tot naar het werk gaan, tot een relatie hebben, tot het najagen van onze verlangens en interesses.

.

.

.

.

.

.

.

Wanneer het afgezonderde zelf afwezig is, is de motivatie om iets te doen geen persoonlijke aangelegenheid.  Het leven zelf is dan onze drijvende kracht. Wanneer de persoonlijke drijfveer er niet meer is, komt ons ware zelf naar boven, dat zich in de menselijke wereld zal manifesteren als liefde of mededogen. Geen mededogen dat we dienen te beoefenen omdat dat zogezegd zou moeten, maar een mededogen dat spontaan opborrelt uit onze onverdeelde staat. "

Uit een interview met Stephen Bodian

De commentaren zijn gesloten.