01-05-08

relax and sit

 

Beste !

In Zen is er de praktijk van het "just sitting" : "shikantaza".   Het is een meditatie-vorm die objectloos is en waarbij het zitten zelf de ingang vormt tot het bewust-zijn van alles wat zich hier en nu aandient. Meestal dient dit zitten volgens bepaalde voorschirften te gebeuren, zoals de verschillende lotus-houdingen en met een voorgeschreven manier van ademhalen.

.
.
.
.
.
.

.

De moderne spirituele leraar Adyashanti komt weliswaar uit de Zen-traditie, maar gaat voor een moderne invulling van dit zitten.

Hij vindt het vooral belangrijk dat dit zitten op een ontspannen manier gebeurt, dat men niet per sé met een recht rug hoeft te zitten of op een speciale manier te ademen, etc...

Immers, elke controle, elk voorschrift en elke innerlijke dwang zal  het "centrum" (ego) weer een plaats geven en het is juist de bedoeling om vrij te zijn van het centrum, van degene die het goed wil doen, van degene die iets wil bereiken, van degene die een bepaald idee heeft gevormd over meditatie, ontwaken en verlichting.

Dus,  het is precies door te ontspannen en jezelf niet in een bepaalde houding, patroon of dwang te brengen dat een dieper loskomen van het ik-bewustzijn kan plaatsvinden.

Adya heeft bijna 15 jaar op een erg rigoureuze manier gemediteerd in de Zen-traditie en zei hierover dat hij, ondanks zijn grote inspanningen er in faalde ...  en dat hij door wanhoop gedreven, een opening vond naar verdere bevrijding.

De commentaren zijn gesloten.