02-05-08

Het nieuws

Beste !

vandaag een stukje uit een interview met de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti.

 Vraag :  Welke gevoelens krijg je wanneer je naar het nieuws kijkt of leest over iets wat gebeurt in de wereld ?

Adyashanti :  meestal een heleboel gevoelens tegelijkertijd.  Wanneer  er bijvoorbeeld een bomaanslag is, dan voel ik de pijn ervan. Dat is een deel van ontwaakt zijn, denk ik : je bent open naar het lijden rondom je.  Je kan het ervaren.  Deze emoties gaan door me heen en er is ook een onderliggend gevoel - het is een bijna irrationeel gevoel - dat alles  onvoorstelbaar goed is.   Het gevoel dat het niet beter zou kunnen zijn.   Middenin dit gevoel van "alles is goed", kan er ook pijn zijn.  Het is niet zo dat men de pijn wegvaagt.  

Ik denk dat , als dit gevoel van welbevinden nog niet volgroeid is, dat het dan het andere (de pijn) wegneemt. Soms hoor je wel eens mensen zeggen dat ze waargenomen hebben dat alles goed is en je voelt ergens aan dat hun ego zich daarachter verbergt. Want het is gemakkelijk daar. Het voelt goed en het is fijn.  In mijn ervaring is de waarheid dat alles goed is, en terzelfdertijd is alles niet goed. Ik kan het niet uitleggen, maar het voelt voor mij niet aan als een paradox of als tegengesteld.  Het voelt aan zoals de dingen nu eenmaal zijn.

Voor mij is een teken dat iemand werkelijk begint de waarheid aan te voelen, wanneer zij een gevoel van welbehagen en onbevreesheid (moed) kennen en toch het lijden van anderen kunnen ervaren en hierop kunnen reageren.  Zij verbergen zich niet in de hemel.  Of zoals een boeddhistische leraar zei : " Everybody knows not to get stuck in hell, but not everybody knows not to get stuck in heaven.” 

Dat is een van de verleidingen van een spiritueel leven. We ondervinden  de hemelse toestand, de staat van onsterfelijkheid, van onbevreesdheid, van alles-is-goed en er is een zekere waarheid in hen.  Maar de waarheid is boven hemel en hel.  Het overstijgt "alles is goed" en "alles is niet goed".   Het is datgene wat deze beide bevat, maar zonder tegenstelling.  "

(citaat uit The Sun,

vrije vertaling : J)

De commentaren zijn gesloten.