22-05-08

oefening

 

Beste !

vandaag een oefening :  "wat zonder naam is".  Zij is afkomstig van de echtgenote van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti : Mukti .

De oefening gaat over het loskomen van de oude conditionering van de mens om alles een naam te geven en met het denken te beheersen".

"

Kan je je herinneren, als kind, dat je de wereld ervoer en zag ontstaan van moment tot moment, zonder dat gedachten deze opdeelde en in vakjes stopte ?

Ik nodig je uit om terug voor je geest te halen wat deze zienswijze is, die voor de dualiteit komt.  Lees daarom rustig verder en probeer dan volgende oefening :

Kijk uit het dichtsbijzijnde raam of door de kamer en geef de dingen die je voor je ziet hun naam.  Waarschijnlijk komen er verschillende woorden  op : bv. groen, boom, den ...

Vervolgens wis je elke naam uit je geest wanneer je naar het voorwerp kijkt, tot je het kan zien zonder een naam.  Ondertussen ontspan je je ogen en wordt je perspectief wijdser zodat alles op een globale manier tot je komt.

Om dit onderzoek verder te zetten : laat jouw luisteren zich naar buiten ontspannen : luister naar het geheel.  Als een gedachte opkomt die een naam geeft aan een opkomend geluid, laat deze naam dan los uit je geest en richt je aandacht opnieuw naar wat er is binnen  je gehoorveld :  laat dit veld wijdser worden en zich ontspannen om een globaal gewaarzijn te ervaren.

En dan tenslotte  : laat elk gevoel van degene genaamd "jij", jouw  vertrouwde zelfgevoel, zich ontspannen zodat het uit het centrum van je ervaring verdwijnt.  Het kan zijn dat je dan de buitenkant van je lichaam zachter voelt worden. Of, belangrijker : het  gevoel van degene die deze oefening aan het doen is en die het waarnemen opvolgt, lost als het ware op en verdwijnt uit het centrum van ervaring.

Rust  in dit gewaarzijn dat niet verdeelt, niet benoemt, en dat zelf voor altijd naamloos zal blijven.

 

Vrij naar "Mukti".

De commentaren zijn gesloten.