14-06-08

give yourself a break

 

Een kort citaat van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti , waarin hij opmerkt dat het o zo moeilijk is voor "spirituele" mensen om zichzelf een break te geven .....

"Spirituele mensen kunnen behoren tot de meest gewelddadige mensen die je kan tegenkomen.

Meestal zijn ze gewelddadig tegenover zichzelf.  Ze proberen op een ongenadige manier hun geest, hun gevoelens en hun lichaam te controleren.  Ze geraken van streek en willen zich zelfs  geweld aandoen omdat ze niet het niveau bereiken dat de geconditioneerde geest zich gevormd heeft van wat ontwaakt-zijn is. 

Niemand is ooit vrij geworden door zo'n geweld.  Waarom zijn er zo weinig mensen echt vrij ?  Omdat ze proberen zich aan te passen aan ideeën, concepten en overtuigingen in hun hoofd.  Ze proberen zich al concentrerend een weg te banen naar de hemel.  

Maar Vrijheid gaat over "de natuurlijke staat", de spontane en niet-zelfbewuste expressie van "zijn".  Als je dit wilt vinden, besef dan dat zelfs het idee van "iemand die de controle heeft", een concept is dat door de geest gemaakt is.  Doe een stap terug in het onbekende. "

Adyashanti

12-06-08

video - wat is een goede relatie ?

Hierbij een video van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti :

Een student vraagt : "Waarom is het zo moeilijk om een goede liefdes-relatie te hebben met iemand ?"

Adya's antwoord is verrassend en confronterend.

 

10-06-08

oprecht

 

Beste !

Er is iets in het onderwijs van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti dat vraagt om oprechtheid en moed.

Want, dit gaat niet in de eerste plaats om "je beter willen voelen" (alhoewel dit een neveneffect kan zijn), of om speciale, spirituele ervaringen op te doen, en nog minder om een strijd om het hoogste spirituele level te bereiken.

De meeste spirituele zoekers zijn op zoek naar een zekere voldoening, naar een resultaat, ze zijn op weg om iets te worden : spiritueler, verlichter.  Ze willen, bewust of onbewust, een beter beeld van zichzelf projecteren naar de buitenwereld.

Wat Adya ons wil leren heeft weinig of niets te maken met new-age theorieën, noch met geloof of bijgeloof. Maar het confronteert ons...

De vraag die Adya ons stelt : wat ben jij, wanneer je alle ideeën over jezelf, al je ervaringen en gevoelens,  alle gedachten loslaat ? Wat gebeurt er als je gewoon het  "zijn"  toelaat en daarin alles en iedereen laat zijn zoals het is, zonder jouw controle of manipulatie ...

 Is er iets wat er dan overblijft... wat er al was en wat blijft ?  Als je op een rustig moment de moed bijeenraapt om deze vragen te stellen,  op een meditatieve manier, zonder ze met de denkende geest te willen rationaliseren, dan zou het kunnen dat je je bewust wordt : je ziet en voelt iets wat tijdloos is, wat open is en gewaar is : het is een pure aanwezigheid , die niet geregeerd wordt door de dictatuur van het egocentrisch denken, maar die een natuurlijkheid, ongeforceerdheid en gemak koppelt aan een open bewustzijn dat stil en grenzeloos is.

Kan het zijn dat dit is wat je echt bent ?  Deze leegte die toch bewust en vol is... Zou het kunnen dat dit jouw ware aard is ?  Het vergt oprechtheid en moed om dit te zien, te voelen, te beseffen en het dan ook te leven :  dat je meer en meer vanuit je ware aard gaat leven, in plaats van vanuit je virtuele, door je denken gemaakte wereld.

03-06-08

bewuster

Beste !

vandaag een klein fragmentje uit "Dansende Leegte", van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti.

"

Vraag : Wat wil dat zeggen, bewuster worden ?

Adyashanti : Veel leraren hebben het vergeleken met de situatie dat je 's nachts droomt.  Je weet hoe het is als je een prettige droom hebt en je een beetje wakker wordt, maar niet helemaal, en dan weer doorslaapt omdat je wilt dromen ?  Als je je dus weer hebt omgekeerd en weer gaat slapen, word je weer wakker en besef je dat je aan het dromen was, maar je bent slaperig en weet zelfs niet of je wakker wilt zijn.  Later op de dag wordt het duidelijker en ben je veel wakkerder.  De meeste spirituele zoekers zijn bijna altijd nog slaperig, zelfs na een belangrijke spirituele bewustwording.  Ze gaan heen en weer en weten niet zeker of ze wakker willen zijn, omdat ze nu een heel andere wereld zien.  Ze willen wakker worden uit de nare dingen, maar blijven dromen over de goede.  Ze willen letterlijk doorslapen in hun persoonlijke relatie, omdat ze weten dat als ze echt wakker worden, er dingen op een onverwachte manier zouden kunnen veranderen. "