01-08-08

praktisch

Beste,

In een van de bijeenkomsten van Adyashanti heeft deze eigentijdse spirituele leraar het over de veelgestelde vraag  " Hoe ? ".

Bv.  iemand heeft een ervaring van eenheid gehad, maar deze mooie ervaring is niet gebleven.  De reactie en vraag : " Hoe kan ik deze toestand terug bereiken ? "  of  "Wat moet ik doen om in deze staat van zijn te blijven ?".

Adya ontmaskert op eenvoudige wijze deze vraag : "Wie of wat is het die deze ervaring opnieuw wil krijgen ?"  :  de denkende geest, het ego-denken, natuurlijk.

Daarna wordt toch een tip gegeven om in de praktijk iets te doen : in plaats van deze ervaring opnieuw te willen bereiken, de vraag anders stellen :  " what is it that UN-ENLIGHTENS me ? " .... m.a.w.  welke gedachten, welke verlangens, welke overtuigingen in mij houden me in de staat van afzondering, dualiteit en lijden ?"

Een voorbeeldje maakt dit misschien duidelijker :

Iemand heeft een broer in het buitenland en hij denkt dikwijls : " mijn leven zou veel leuker zijn, als mijn broer dichtbij woonde, zodat wij tijd samen zouden kunnen doorbrengen etc...."

Deze gedachte kan je vasthouden in de kooi van "hoe-mijn-leven-er-uit-zou-moeten-zien ",  tegenover  "wat-er-is ".   Deze gedachte maakt dat dit moment niet compleet is, niet helemaal goed.

Wat gebeurt er als je ziet hoe zulke gedachten je binden aan tijd : verleden, toekomst.   De denkende geest kan hierin altijd wel iets vinden wat niet perfect is of was ...(het is een van zijn favoriete bezigheden.)

Wanneer je dit kan inzien, en loslaten,  kom je weer wat dichter bij die eenheids-ervaring, die je kwijtgeraakte, en waar je denkende geest opnieuw achteraan holde...

 

 

De commentaren zijn gesloten.