22-09-08

boeman denken

Beste,

De eigentijdse spirituele leraar Adyashanti wijst ons erop dat zelfs één simpele gedachte in staat is om ons mee te voeren in een virtuele wereld - tenminste, als we deze gedachte als waar beschouwen en erop in gaan.  En onmiddellijk zal het bijpassende gevoel volgen.

Bijvoorbeeld : je komt je vroegere klasgenoot Mark tegen ... de gedachte die in je opkomt zou kunnen zijn  " Mark heeft me vroeger gepest .. " .  Deze gedachte is als een locomotief die een heleboel  andere gedachten als wagonnetjes oppikt : je negatief zelfbeeld, je herrinneringen... enkele seconden later bevind je je in een virtuele wereld : je verkrampt, hapt naar adem ...  de bijhorende gevoelens krijg je er gratis bij ...

Hoe meer we ons bewust zijn van de werking van dit proces, hoe makkelijker het voor ons wordt om er los van te komen.  Het is alsof we de locomotief zien voorbij komen, zonder er op te springen en zonder er iets aan vast te hangen.  Ook het fundamentele besef dat bevrijdend werkt : "deze gedachte is niet wat we werkelijk zijn of bepaalt niet wat wij zijn ..."

Op bijeenkomsten met Adyashanti komt dit thema regelmatig ter sprake.  En zoals vele leraren uit de school van de non-dualiteit is het niet zijn bedoeling om het denken als boeman te zien of te demoniseren.  Maar Adya maakt wel een onderscheid tussen functionele gedachten,  onschadelijke en ronduit schadelijke gedachten. (dit zijn gedachten die ons diep en een ego-trance brengen)

In zijn recente toespraken gaat hij nog een stapje verder in zijn pogingen om de mens vrij te maken van dwangmatig denken : enkele citaten :

"zou er naast de Anonieme Alcoholisten ook niet iets moeten bestaan zoals : de Anonieme Denk-verslaafden ... ? "

"heb je je al eens afgevraagd hoeveel leed je anderen bezorgd hebt door je denken (ego-denken) ? hoeveel mensen je pijn gedaan hebt door het denken ?  Sta er eens bij stil, zonder het te veroordelen ".

 

De commentaren zijn gesloten.