09-12-08

fragment "The End of Your World"

Beste,

hierbij een fragment uit het nieuwe boek van de eigentijdse spirituele leraar Adyashanti : "The End of Your World"  :

.

.

.

.

.

.

" De meeste dingen die ons verteld worden over ontwaken, klinken als een verkoops-praatje voor 'verlichting'.  In zo'n verkoops-praatje worden ons alleen de meest positieve aspecten voorgehouden ; er kunnen ons zelfs zaken verteld worden die niet waar zijn.  Er wordt dan beweerd  dat verlichting volop liefde, extase, compassie en eenheid is, en nog een heleboel andere positieve ervaringen.  Meestal wordt het verbloemd in fantastische verhalen, zodat we beginnen geloven dat ontwaken te maken heeft met mirakels en mystieke krachten.  Een van de meest voorkomende verkoopverhalen houdt in dat verlichting beschreven wordt als een ervaring van absolute verrukking (gelukzaligheid).  Daardoor gaan mensen denken : "als ik spiritueel ontwaak, wanneer ik één wordt met God, zal ik komen tot een constante staat van extase ".  Dit is natuurlijk een diep misverstand over wat ontwaken werkelijk is.

Er kan een verrukking zijn bij ontwaken, want dit is eigenlijk een bijprodukt van ontwaken - maar het is niet het ontwaken zelf.  Zolang we het bijprodukt najagen, zullen we hetgeen echt is, mislopen. 

(...) deze paragraaf gaat over "Ontwaken is niet het najagen van leuke gevoelens en spirituele gewaarwordingen"

Het is belangrijk dat we weten wat onwaken niet is, zodat we niet langer de bijprodukten van ontwaken najagen.  We moeten het verlangen opgeven naar positieve mentale gewaarwordingen.  Het pad naar ontwaken heeft niet te maken met positieve gevoelens. In tegendeel, verlichting kan wel eens niet zo gemakkelijk of positief zijn.  Het is niet zo gemakkelijk om al je illusies verbrijzeld te zien worden.  Het is niet zo gemakkelijk om visies die we al zo lang hadden, los te laten.  Er kan een grote weerstand opkomen tegen het doorzien van zelfs die illusies die ons een grote pijn veroorzaken. "

Adyashanti .... (vrij vertaald)

Commentaren

Als de spijker op zijn kop. Hier draait de gehele new age zo'n beetje om heen. Allemaal blah blah. Adya pakt het bij zijn lurven en zet het duidelijk neer. In verlichting verlies je alleen maar. Het wordt tegenwoordig alleen maar gepresenteerd als nog iets voor erbij. Ik denk dat de meeste mensen er even aan ruiken, een ervaring hebben en dan verder gaan zonder daadwerkelijk overal door heen te zijn gebroken. Deze man wel; en neemt hierbij geen blad voor de mond. Pas dus op voor de nonsense in bladen als happiness e.d. en voor het newage blah blah (the secret b.v.) Adyashanti, Jeff foster, J krishnamurti, nissargadatta recht voor de raap en dwars door alle aannames en overtuigingen heen. Verlichting is niet wat je denkt!

Gepost door: Dikkie dik | 10-01-09

Inderdaad Dank je wel voor je reactie op deze tekst, DD.

Adya verwijst hier ook regelmatig naar in zijn bijeenkomsten, en probeert zo oprecht mogelijk naar de kern van de zaak te gaan, zoals de leraren die jij beschrijft...
Hij zegt : als je de "droom" aangenamer wilt maken, dan zijn daar genoeg leringen (new age)voor beschikbaar, geen probleem.

Maar dat is niet waar mijn lessen uiteindellijk over gaan : zij gaan over het ontwaken uit de "droom" en daarom vraag ik je : stel jezelf eens heel oprecht de vraag : "waarom ben ik geïnteresseerd in spiritualiteit ? wat zoek ik werkelijk ? wat is het wat ik nu eigenlijk werkelijk wil, in de kern ?" En deze vraag kan ons confronteren en verwijzen naar wat de new-age boodschappen overstijgt, omdat het niet meer gaat over "mijn persoonlijk geluk" en "mijn unieke ervaringen", maar eerder over "wat ben ik werkelijk ?"

Gepost door: J. | 18-01-09

De commentaren zijn gesloten.