23-01-09

Achter de verschijnselen : het Zelf

Hierbij een fragmentje uit "The Impact of Awakening" van de eigentijdse spirituele leraar "Adyashanti" :

" Je moet meer geïnteresseerd geraken in de stille achtergrond dan in wat zich op de voorgrond afspeelt,  de verschijnselen, zoals gedachten, emoties, geluiden, geuren etc...

De meeste mensen zijn gericht op de voorgrond en op wat hun vijf zintuigen voortbrengt,  maar het Zelf wordt gevonden  in wat daar achterligt.   Het Zelf is de bron van waaruit de verschijnselen ontspringen en is het grondvlak waarop al deze verschijnselen getoond worden,  van de subtielste gevoelens en ervaringen tot de meest grove materie.

Wanneer je in jezelf rust als deze achtergrond, kan je je Zelf proeven.  Je geeft jezelf er aan.  Eigenlijk is het je "idee van jezelf" dat je aan je ware Zelf geeft.  Dit idee komt voort uit de Stilte, dus geef je het idee van wat je bent terug aan de Stilte" .

18-01-09

Nieuw Boek "Ware Meditatie"

Bij Uitgeverij SAMSARA in Nederland verschijnt in de Lente van 2009 een nieuw boek van Adyashanti in vertaling :

"Ware Meditatie"

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

de tekst om het boek voor te stellen luidt als volgt :

Wat zou er gebeuren als alles er van jou mag zijn zoals het is? Als je de behoefte aan controle opgeeft en in plaats daarvan alles wat zich voordoet op elk moment omarmt? In de veertien jaar dat hij zen bestudeerde merkte Adyashanti dat de zelfs meest doorgewinterde mediterenden de beoefening van meditatie gebruiken als een doel, in plaats van een middel tot een doel. 

Wat hij ten slotte besefte was dat je je alleen open kunt stellen voor de kunst van Ware meditatie, (het verblijven in je natuurlijke staat) wanneer je alle technieken en ook het idee van jezelf als mediterende laat varen.

‘Het doet er niet toe of men pas met meditatie is begonnen of dat men al lang gemediteerd heeft. Wat er toe doet is de houding waarin we het proces van meditatie benaderen. Het belangrijkste is dat we met een open geestesgesteldheid aan meditatie beginnen, een gesteldheid die oprecht en onschuldig is, waarmee ik een houding bedoel die niet gekleurd is door het verleden, of door wat we over meditatie hebben gehoord. We moeten het begrip meditatie fris en onschuldig benaderen.’ 

Adyashanti (1962) begon, na aandringen van zijn zenleraar Arvis Justi, in 1996 zelf met lesgeven. 
 
Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder ‘Dansende Leegte’, uitgegeven door Samsara in 2007.

Blog over Non-dualiteit en Advaita

Beste !

een vriend heeft een waardevolle nieuwe website gemaakt met een aantal zeer mooie artikels over non-dualiteit. 

www.ditmoment.be

Bovendien geeft hij ook een lijst met activiteiten rond Advaita en non-dualiteit in België. 

De artikels zijn goed gekozen, met telkens een verwijzing naar de auteur van de tekst of de vereninging.

bv.  De tekst "Een Uitnodiging" bevat een tekst van de organisatoren van "Nu-meditatie" in Nederland met een verwijzing naar hun website.  Daar heeft men iets concreet aan

bv. "een kwestie van perspectief" verwijst naar het nieuwe boek an Eckhart Tolle, met zijn website erbij. 

Ik denk dat het een goed idee is om deze website regelmatig te bezoeken om op de hoogte te blijven van wat er in België leeft op het gebied van non-dualiteit.