03-02-09

Moeiteloze Moeite

Beste,

een fragment uit  "True Meditation",  dat binnenkort zal verschijnen in het nederlands onder de titel "Ware Meditatie".  Geschreven door de  eigentijdse spirituele leraar Adyashanti :

" Nog een veel voorkomende vraag  over meditatie heeft te maken met "inspanning".    Ik praat veel over gemak en moeiteloosheid bij meditatie en soms brengt dit mensen in de war : zij denken dat ik hen in een staat  van luiheid wil brengen.  Het mediteren zonder inspanning wat ik bedoel, is echter niet hetzelfde als lijzigheid en het is ook niet een mistige vaagheid. 

Wanneer ik met mijn leraar over meditatie sprak, gaf ze me een van de mooiste en diepste lessen mee, in de vorm van een vraag :  " is het helder ?"  "leeft het ?".  Dit is een uitstekende les.   We kunnen mediteren zonder inspanning, maar als we dit op een luie manier interpreteren, dan zal  onze meditatie dromerig en mistig worden.  Dan is het bijna alsof we in een trance zijn of onder invloed van drugs.  Dat is niet wat ik bedoel met moeiteloos mediteren.  

Moeiteloos betekent niet dat er geen inspanning is ; het betekent net genoeg inspanning om levendig, aanwezig te zijn, hier en nu.  Helder zijn.  Mijn leraar noemde dit "moeiteloze moeite". (effortless effort)  We moeten zelf ontdekken wat dit betekent.  Te veel streven en we worden te strak ; te weinig streven en we worden dromerig.   Ergens in het midden is er een staat van levendigheid en helderheid en innerlijke klaarheid.   Dat bedoel ik wanneer ik mensen aanraad om niet te veel inspanning te gebruiken.  Je moet zelf te weten komen hoeveel dat is. "

(vrij vertaald uit "True Meditation" van Adyashanti)